2022-08-29

Sveriges landshövdingar imponerades av Agtira i Härnösand

Agtira_landshovdingsbesok_07

En gång vart tjugonde år samlas Sverige alla landshövdingar i Västernorrland – och det är just i år. Det besöket startade på måndagen – och då kom landshövdingarna till Food Tech-företaget Agtira i Härnösand för att lära sig det senaste om hållbar livsmedelsproduktion,  som i Agtiras fall sker där kunderna finns.

Gästerna fick egentligen en allra första smakbit av Agtira på residenset i samband med lunchen, då de bjöds på en gurksorbet, som Agtira hade låtit transportera dit.

Från residenset gick bussresan till Agtira på Verkstadsvägen i Härnösand. Där berättade medlemmar i företagsledningen om Agtira och om företagets arbete med att utveckla och lansera sina unika hållbara växthusodlingar i stadsmiljö. I samband med dragningen kom det genast en fråga om inte Agtira kunde etablera sig i Umeå.

Agtiras t f VD, Christer Edblad, (t h) hälsade gästerna välkomna och berättade inledningsvis om Agtiras verksamhet.

Lustigt nog hade Agtira  tidigare samma dag skickat ut nyheten att företaget tecknat en avsiktsförklaring med Coop Nord om att etablera ett stort växthus i Umeå, som på sikt kan komma att göra Coops alla butiker i Umeå självförsörjande på gurka.

Landshövdingarna fick veta att liknande avtal redan har redan tecknats med ICA Maxi-butiker i Sundsvall,. Östersund. Skellefteå och Haninge – och många fler butiker och kedjor är på gång. Samtidigt har Agtira och grönsakskoncernen Greenfood kommit överens om att etablera tio stora växthus i stadsnära miljöer de närmaste åren.

Agtiras företrädare underströk fördelarna med denna form av Urban Farming; Sveriges självförsörjningsgrad ökar (viktigt i dessa oroliga tider då man inte kan förlita sig på import), kraftigt minskade transporter (eftersom Agtira odlar där kunderna finns), minskat svinn, (eftersom kunderna alltid får pinfärska grönsaker), minimal vattenförbrukning och inga utsläpp från odlingarna, samtidigt som vertikalodlingen är mycket yteffektiv och inte tar värdefull jordbruksmark i anspråk.

Landshövdingarna fick under sitt besök även gå in växthusen (i full skyddsmundering) och se  och höra mer om Agtiras imponerande vertikalodlingar av gurka.

Det var ett mycket uppskattat besök, som förhoppningsvis innebär att kännedomen om Agtiras hållbara stadsodlingar nu sprids till Sveriges alla län. Det kom nämligen ett antal frågor från olika håll om inte Agtira är på gång att etablera sig i landshövdingarnas respektive hemlän.

Pontus Lamberg, COO på Agtira, fick intresserade frågor från Ulrika Messing, landshövding i Blekinge, som skapat förväntningar om en etablering i sydöstra Sverige.