2024-05-24

Ny teknik optimerar odlingen vid Sveriges största ICA-butik

_Z4A4847_2

Bygget av Agtiras anläggning vid ICA Maxi i Haninge pågår för fullt och beräknas stå klar i höst. Anläggningen ska göra Sveriges största ICA-butik självförsörjande på gurkor.

– Haninge är en milstolpe för Agtira. Dels markerar det starten för ett nytt stort samarbete, dels är det vår första etablering i mälardalsregionen, säger Agtiras vd Erik Jonuks.

Anläggningen innebär ett nytt tekniksprång för Agtira när det gäller energi- och odlingseffektivitet. Förutom den senaste modellen av ledbelysning, som sparar ström och sänder ut rätt våglängder av ljus för optimerad grönsaksproduktion, monteras också energibesparande gardiner. Gardinerna isolerar växthuset och bidrar till att värmen stannar kvar, vilket ytterligare sänker energikostnaderna.

Odlingarna förses också med den senaste bevattningstekniken, som skyddar plantorna och ger optimala förhållanden för hög produktion. Anläggningen ligger bara 25 meter från ICA Maxi, vilket innebär att grönsakerna blir verkligt härodlade.

– Det här ligger helt rätt i tiden. Våra kunder vet att de kan köpa färsk gurka året om. Gurka som inte belastat miljön genom långa transporter. Det innebär mindre utsläpp och mindre svinn. Alla tjänar på det, säger Mikael Gadd, ICA-handlare i Haninge.

Under maj månad avslutas mark- och betongarbeten. Tak och väggar kommer att resas i augusti, och i november ska anläggningen vara klar för invigning. Den totala odlingsytan blir strax under 3000 kvadratmeter. Planen är att odla drygt 500 ton gurka per år. Butiken har idag ett snabbt ökande behov av gurka och vi kommer successivt att öka produktionsvolymerna till butiken.