2022-10-11

Stort intresse för Agtiras affärsmodell på viktig konferens i USA

Pontus Lamberg presenterade Agtira på eventet i Oklahoma,

Som enda utländska företag bjöds Agtira in och deltog i branschorganisationens Aquaponics Associations årliga konferens, det största i sitt slag i USA.

Det blev en riktig succé för Agtira, med stående ovationer, redan i början av presentationen.

Eventet genomfördes i Oklahoma City, Oklahoma. Temat för i år var ”Ecosystems in change” (”Ekosystem i förändring”). Pontus Lamberg, COO på Agtira och Daniel Brännström, försäljningschef, var på plats i Oklahoma, sedan Agtira som enda icke-amerikanska företaget fått en inbjudan.

”Vårt pågående projekt i Östersund hade väckt intresse som nått USA. I Östersund bygger vi en akvaponianläggning där vi kommer att odla både fisk och grönsaker på parkeringsplatsen utanför en mataffär, ICA-Maxi. De ville bland annat höra mer om detta”, berättar Pontus Lamberg.

Många och långa applåder

Han höll därför en presentation om Agtira, kallad ”Aquapnics in urban areas – Sustainable food production the Nordic way”. Den var tänkt att vara i 15 minuter, men på grund av långa applåder och många frågor drog man över tiden med 10 minuter.

”Redan i inledningen av presentationen blev jag avbruten av applåder, som varade i över en minut. Det säger kanske något om hur Agtira togs emot”, säger Pontus.

Han konstaterade snabbt att intresset kring hur akvaponi och stadsodlingar kan kommersialiseras är stort i USA.

Agtiras affärsmodell väckte störst intresse

”Men allra störst uppmärksamhet väckte vår affärsmodell FaaS (Farming As a Service), Det är en unik affärsmodell, som vänder upp och ner på vanliga inarbetade logistikkedjor”.

FaaS innebär kort att Agtira ansvarar för hela projekteringen av stadsodlingen, bygget och anläggandet av odlingen, ändra fram till skörd, då kunden tar hand om de livsmedel som Agtira odlat.

”Deltagarna tyckte att Agtira erbjuder unika kundlösningar och att detta är en mycket spännande affärsmodell, som många ville lära mer om. Intresset för vårt sätt att skapa värde genom att kombinera tech med matproduktion var mycket stort”.

Pontus Lamber, COO på Agtira, medverkade även i en paneldebatt

”Skriande behov av att Agtira etablerar sig i USA”

Pontus Lamberg och Daniel Brännström konstaterade snabbt att Agtiras affärsidé och affärsmodell skulle kunna ha stora möjligheter att lyckas även i USA. Pontus kan därför tänka sig att en etablering i USA kan komma att ske betydligt tidigare än man räknat med.

”Vårt deltagande bekräftade att det finns ett mycket stort intresse för våra lösningar och ett skriande behov av att vi etablerar oss där. Marknaden är väldigt obearbetad och vi ser en stor potential att komma in i ett tidigt skede”.

Pontus pekar också på att den allmänna utvecklingen i USA gynnar Agtira:

”USA har drabbats av samma problem som Europa med stigande inflation och energikostnader. Odlingssäsongen i Texas har dessutom de senaste två åren förkortats med två månader på grund av det extrema vädret. Med Agtiras affärsmodell och våra unika lösningar ser bolagets utsikter mycket ljusa ut”.

Agtira bidrar till paradigmskiftet

Optimismen blir inte mindre av det faktum att Agtira snart ska delta i US-Nordic Food Summit i Kalifornien, sedan bolaget blivit utvalt som ett av de mest lovande foodtech-bolagen i Norden. Detta kan komma att leda till att Agtira får nya finansiärer som tryggar bolagets fortsatta expansion.

”Vi ser stora möjligheter på den här marknaden, men vi kommer behöva hitta kapital och potentiella partners. Om vi ser historiskt, så har de största riskkapitalrundorna inom Foodtech gjorts i USA”, förklarar Pontus.

”Paradigmskiftet är här och Agtira är en bidragande faktor till den!”, avslutar han.

2022 Conference Theme: Ecosystems for Change — The Aquaponics Association

The Aquaponics Conference