2022-12-22

Bästa Agtiravän!

christer-edblad-low

På Agtira har vi alltid blicken riktad uppåt och framåt, för det som väntar runt hörnet är alltid mer spännande än det som ligger bakom oss. Men nu är tiden för årsbästalistor och återblickar. Spotifys personliga sammanfattning Wrapped låter oss alla lyssna på våra favoriter från året ännu en gång – här kommer min och Agtiras version. År 2022 har tagit oss en bra bit närmare vår vision: den gröna livsmedelsrevolutionen. 

Nya avtal och anläggningar

Året inleddes fantastiskt med vårt avtal med GreenFood om tio nya stadsodlingsanläggningar inom tio år. I september kunde vi berätta att den första ska byggas i anslutning till ICA Maxi Haninge, en odling på 3 000 kvadratmeter som ska göra butiken självförsörjande på gurkor. 

I maj invigdes vår första InStore-anläggning på ICA Maxi i Sundsvall, som nu kan erbjuda gurkor i princip utan transporter och med 95 procent mindre vattenåtgång än vid konventionell odling. ”Det är fantastiskt roligt att vara först med detta!”, sa ICA-handlaren Tomas Emanuelz vid invigningen. 

Under hösten har arbetet med vår världsunika anläggning vid ICA Maxi i Östersund fortgått, och i förra veckan planterades äntligen de första gurkorna i växthuset som blir Agtiras största etablering hos kund hittills.

En affärsidé i tiden

Omvärldsläget med politisk oro i Europa och ännu en sommar präglad av torka i Sydeuropa har ökat intresset för Agtiras hållbara odlingssystem som ett sätt att säkra tillgången på färska grönsaker med lågt klimatavtryck. Utöver pågående expansion och ett flertal avsiktsförklaringar, den senaste tillsammans med Minnesund Näringspark i Norge, så tar vi löpande emot förfrågningar från olika delar av Sverige.  

Den riktade nyemissionen om 20MSEK som genomfördes i oktober stärker Agtiras ställning som en ledande nordisk foodtech-aktör och vårt pågående listbyte till Nasdaq First North kommer att underlätta för fler investerare att bli aktieägare. 

Starkare tillsammans

Sist men inte minst har Agtira under 2022 förstärkt teamet med en rad nyckelpersoner i strategiska roller. I oktober fick vi chansen att visa upp Agtira i den tuffa löpartävlingen Härnö Trail, ett uppskattat event som bidrog till ännu bättre teamkänsla. 

Denna återblick gör mig otroligt stolt över allt vi åstadkommit under året. Här finns många favoriter att återkomma till, inte minst fysiskt på de platser där Agtiras unika odlingssystem nu börjar synas i stadsbilden. 

Med blicken riktad uppåt och framåt tar vi snart steget in i 2023, ett år som redan i sin linda ser ut att bli minst lika framgångsrikt som 2022. Jag får snart anledning att återkomma. 

Till dess – god jul, gott nytt år och ett varmt tack för att du är med på resan. 

Christer Edblad, tf VD Agtira


PS. Den 12 januari kl 17.00 bjuder vi in till invigning av vår nya anläggning vid Ica Maxi i Östersund. Du är varmt välkommen – hör av dig till berit.fryklund@agtira.com för anmälan och mer information. OSA senast 9 januari. 


Stort tack Mattias!

Vd Mattias Gemborg har idag, 22 dec, meddelat att han inte har för avsikt att återgå till vd-posten då hans föräldraledighet upphör i maj -23. Styrelsen, ledningen och alla medarbetare vill tacka Mattias för det stora arbetet och det gedigna engagemanget som han har lagt ner under sin tid på Agtira. Stort tack, Mattias!