25 oktober, 2022

Tomas blev historisk med sin butik med härodlade gurkor

I våras invigdes världens första växthus med vertikalodlade gurkor i en butik: ICA Maxi Sundsvall. Sen dess kan deras kunder köpa härodlad gurka.

Det är givetvis för tidigt att göra en stor utvärdering av hur det gått, men erfarenheterna är redan nu så goda att handlaren Tomas Emanuelz börjat snegla mot en större anläggning.

Tomas Emanuelz har varit ICA-handlare sedan 1997 och är sedan 2007 chef för butiken i Birsta Köpcenter utanför Sundsvall. Han har länge varit miljömedveten och har därför, bit för bit, arbetat för att hans ICA-butik ska minimera miljöbelastningarna och förse kunderna med hållbara livsmedel. Så mycket som det bara är möjligt.

Det innebär bland annat att butiken är miljöcertifierad. Det är också därför som han låter installera 18 laddstolpar för elbilar utanför butiken och han försöker köpa in så mycket lokalproducerade produkter som möjligt.

Av den anledningen har han sedan länge köpt in mycket grönsaker, inte minst gurka, från Agtira i Härnösand.

Lekplatsen stod ledig

Tomas hade också varit intresserad av hydroponisk odling, men inte riktigt fått affärskalkylen att gå ihop. Men så hörde han om Agtiras nya system med naturodling och började sondera möjligheterna att få Agtiras system InStore till sin butik.

Problemet var att det inte fanns någon så stor yta ledig. Men under pandemin stod den stora lekplatsen med minihus och klätterborg för barnen helt tom och oanvänd.

”Det var då jag kom på att vi skulle kunna odla där! Jag kontaktade Agtira och frågade om deras koncept”, berättar Tomas.

Han medger villigt att det var en chansning både för honom och för Agtira, som aldrig hade testat något sådant i en butiksmiljö. 

Sagt och gjort. Tomas, Agtira och ICA Fastigheter skrev på ett avtal. Alla berörda instanser var enbart positiva och hjälpte till på olika sätt. På senvåren 2022 kunde det allra första Agtira-systemet invigas.

Kunderna kan se gurkorna som växer på andra sidan glaset

Tidigare har butiken kunnat erbjuda kunderna härbakat bröd och härlagat i delikatessdisken. Nu har man även härodlat bland grönsakerna. Plötsligt kan kunderna genom växthusglaset se hur gurkorna växer. Och de växer som planerat.

Agtira har en person på plats som ansvarar för plantorna, skördar gurkorna, paketerar dem och kör in dem till grönsaksavdelningen för försäljning på en vagn. Inte en meter med lastbil eller flyg.

”Vi säljer cirka 60 ton gurka om året, varav vi räknar med att 10 ton kommer att produceras här, av Agtira. Volymerna ökar stadigt och inget tyder på att kalkylerna inte kommer att hålla.”

De härodlade gurkor tar ofta slut

Agtiras härodlade gurkor kostar ungefär som andra ekologiskt odlade. Men priset tycks inte avskräcka kunderna.

”Vi säljer ofta allt vad vi har av Agtiras gurkor och vi har därför skyltar som berättar att kunderna får vänta på påfyllning till nästa dag. Därför är också svinnet noll”, berättar Tomas.

Agtira förser också butiken med basilika, koriander och andra örter från sitt örtskåp.

Mycket stort intresse kring växthuset

Tomas har bara positivt att säga om den unika anläggningen. Den har lett till ett mycket stort intresse från kunderna, med bara positiva kommentarer.

”De tycker alla att våra härodlade gurkor smakar bättre, de smakar mer, helt enkelt”.

Intresset från branschen är också väldigt stort, med både telefonsamtal och besök i butiken.

Kunder i alla åldrar är mycket nyfikna på det nya. ICA Maxi Sundsvall har till och med haft skolklasser som kommit på besök för att se hur vertikalodlade gurkor växer. Så Tomas kan knappast klaga på den positiva uppmärksamheten som växthuset skapat.

”Nej, det här känns väldigt bra!”

”Agtira är mycket engagerade och proffsiga”

Nu har inte odlingen varit igång ett år ens, och Tomas vill gärna avvakta resultatet över en längre tid, men han kan inte dölja att erfarenheterna redan är så goda att funderingarna börjat gå mot något större.

”Relationerna med Agtira är väldigt bra, de är mycket engagerade och proffsiga”, tillägger Tomas.

Har gått in som storägare

Nyligen stod det klart att han även gått in som storägare i Agtira, i samband med den nyemission som genomfördes i mitten av oktober för att företaget skulle genomföra sina planerade investeringar.

”Jag har själv på nära håll sett fördelarna och potentialen med Agtiras hållbara stadsodlingar och därför vill jag gärna vara med på den fortsatta resan, inte bara som kund, utan även som aktieägare”, förklarade Tomas sitt utökade engagemang.