2023-01-13

Agtiras världsunika växthus i Östersund invigt

4Z6A2157 2

Intresset för foodtech-företaget Agtiras revolutionerande sätt att odla är mycket stort. Ett hundratal personer hade denna ovanligt milda januaritorsdag sökt sig till Agtiras uppmärksammade växthus på ICA Maxis parkeringsplats på Arenavägen för att vara med om den historiska invigningen.

Helt självförsörjande på gurka

Slagverksensemblen Jämtlands Gymnasium gav ceremonin en pampig inramning, där olika eldar, tillsammans med växthusets starkt rosa sken lyste upp hela området på ett surrealistiskt sätt.

Där innanför växthusglaset syntes gurka och tomater som snart ska skördas. Planen är att växthuset ska göra ICA Maxi helt självförsörjande på gurka, täcka cirka 25 procent av tomatförsäljningen och cirka 80 procent av butikens behov av färska kryddor.

Det innebär bland annat att det inte krävs några transporter och inte blir något svinn, eftersom dessa grönsaker är helt nyskördade när de läggs ut i grönsaksdisken.

Laxodling startar andra halvåret

Under andra halvan av 2023 ska samma växthus kompletteras med lax, då laxar och grönsaker kommer att odlas i ett och samma system. Den härodlade Agtira-laxen kommer att svara för omkring 20 procent av butikens behov av färsk lax.

Allt bygger på senaste teknik och Agtira använder sig av AI för att optimera skörden och styra anläggningen in minsta detalj. Det är också därför som den kallas ”Växthusens Rolls-Royce”.

”Det här är framtiden!”

”Visst låter det självklart att odla där kunderna finns. Men ingen har gjort det – förrän idag! Jag är så tacksam över att Agtira och ICA vågar tänka i nya banor, utanför boxen”, kommenterade Jämtlands landshövding, Marita Ljung, i sitt invigningstal.

Jerker Hansson marknadschef på ICA Maxi Östersund, var lika entusiastisk:

”Det här är framtiden! Jag är så glad och stolt över att vi kan ta det här steget mot ett mer hållbart samhälle! Ett stort tack till Agtira som hjälper oss att bli ett mer hållbart företag! ”

Christer Edblad, t f vd för Agtira, var samtidigt mycket glad för att butiken vågat satsa på Agtira – trots att det inte funnits en referensanläggning att visa upp, eftersom det som nu byggts i Östersund är världsunikt.

”Ni har insett de miljömässiga och ekonomiska fördelarna med Agtiras system – och jag kan lova er: ni kommer inte att ångra er! Jag säger bara: härodlat, det är framtiden!” avslutade Christer Edblad.

Fotograf: Vast Works