2022-07-01

Agtira tar hem order på 40 miljoner när Sveriges största ICA-butik, ICA Maxi Haninge

FE892EF8-D44F-4DB0-9BD6-C8AEB0DFEDAA

Foodtech-företaget Agtira AB har tecknat avtal med ICA Maxi Haninge om att etablera en Agtira Greens-anläggning i anslutning till ICA Maxi-butiken. Där inne kommer Agtira producera gurkor i volymer som gör butiken helt självförsörjande. Avtalet, som är på tio år, är värt totalt 40 miljoner kronor för Agtira.

”Det här är ett genombrott, ett mycket viktigt avtal för oss på Agtira”, kommenterar Christer Edblad, t f vd på Agtira, som är mycket nöjd med att alla pusselbitar nu kommit på plats.

Avtalet är ett så kallat Farming As a Service, FaaS, dvs Agtira ansvarar för allt, från bygget av anläggningen och driftar sen odlingen fram till skörd, delvis med hjälp av AI, artificiell intelligens.

Christer Edblad konstaterar att avtalet är ett viktigt genombrott för Agtira på flera sätt:

”Det här är första gången vi säljer vårt system Agtira Greens och det är vår första etablering söder om Norrland. Att det är Sveriges största livsmedelsbutik som beställt ett Agtira-system med vertikalodlade gurkor gör inte saken sämre”, säger han.

”Helt rätt i tiden”

Mikael Gadd, handlare på ICA Maxi Haninge, gläds åt att hans butik nu kommer att bli helt självförsörjande på gurka:

”Det här ligger helt rätt i tiden. Våra kunder vet att de kan köpa färsk gurka året om. Gurka som inte belastat miljön genom långa transporter. Det innebär mindre utsläpp och mindre svinn. Alla tjänar på det”, säger han.

Inga transporter och minimal vattenförbrukning

Med hjälp av AI kan Agtira optimera skörden, prognosticera volymerna och dessutom justera efter det aktuella behovet.

Fördelarna med Agtiras vertikalodlingar är många; allt sker på små ytor som inte tar värdefull jordbruksmark i anspråk, transporterna minimeras, vattenförbrukningen minskar med 95%, jämfört med konventionell ordling, och det sker inga utsläpp till naturen. En annan viktig fördel är att svinnet minskar kraftigt, genom att de nyskördade grönsakerna når konsumenterna så snabbt efter skörden.

På köpet bidrar denna urban farming till att den svenska självförsörjningsgraden ökar, även det en positiv effekt, som blivit mycket uppmärksammad i samband med den senaste tidens globala oroligheter.

För mer information, vänligen kontakta:

Christer Edblad, vVD
Telefon: 070 26 11 039, e-post: christer.edblad@agtira.com