2021-12-21

Agtira och ICA Maxi Skellefteå utökar det befintliga avtalet med flera miljoner kronor

Skelleftea-basilika

I november tecknade Agtira AB ett avtal om att leverera en InStore-anläggning till ICA Maxi Skellefteå där tonvis av vertikalodlade gurkor kommer att produceras. Nu står det klart att Agtira även kommer att ansvara för örtodling inne i samma butik, en kompletterande order, som är värd upp till 2,3 miljoner kronor över sju år.

Enligt det nya avtalet kommer Agtira se till att ICA Maxi-butikens avdelning för Frukt och Grönt kan producera tusentals krukor med sallad och olika kryddor varje år.

Agtira kommer att starta denna örtodling i samband med att Agtiras system för gurkodling installeras i tornet ovanför entrén till stormarknaden i slutet av första halvåret 2022.

Både gurkodlingen och örtodlingen kommer att skötas av Agtira. ICA Maxi kommer enligt avtalet att köpa alla produkter som sen säljs direkt till stormarknadens kunder.

“Det känns väldigt bra att vi på ICA Maxi Skellefteå nu kan ta ytterligare ett stort steg mot självförsörjning på frukt och grönt, samt möjliggör för våra kunder att erbjuda “härodlat” av högsta kvalitet med lång hållbarhet. Den här modellen ligger verkligen i tiden, inga miljöbelastande transporter och kunderna kan till och med se gurkorna växa när dom går in i stormarknaden. Mer färskt än så här kan det inte bli”, säger Åke Persson handlare på ICA Maxi Skellefteå

Det nya kontraktet om örtodling beräknas till cirka 2,3 miljoner, vilket gör att hela avtalet med ICA Maxi Skellefteå är värt cirka 6 miljoner kronor över sju år. Inom avtalet ryms även leveranser av lax från Agtiras anläggning i Härnösand.

“Vi räknar givetvis med att erfarenheterna av avtalet kommer att visa sig vara så positiva att de vill förlänga efter sju år, kanske till och med utöka samarbetet ytterligare”, säger Mattias Gemborg, vd på Agtira.

Agtira, med säte i Härnösand, har tidigare under 2021 lanserat tre olika system för produktion av grönsaker och/eller fisk, i direkt anslutning till stormarknader. Så sent som den 14 december presenterades nyheten att Sveriges största ICA-butik, ICA Maxi Haninge, tecknat en avsiktsförklaring som syftar till att man ska installera systemet Agtira Greens. Målet är att butiken på sikt ska bli helt självförsörjande på gurkor och örter.

“Vi märker att intresset för Agtiras klimatsmarta härodlade lösningar bara ökar. Allt fler inser att något är fel när gurkorna måste transporteras från Spanien och laxen köras i långtradare från Norge. Vår affärsidé “Urban Farming” innebär att maten produceras i direkt anslutning till stormarknaden. Inga transporter och alltid lika färska produkter”, summerar Mattias Gemborg.

Mer fakta om Agtiras system:

Agtiras system InStore är det första som erbjuder vertikalodling av gurka inomhus direkt i butik. Tekniken bygger på erfarenheterna från företagets befintliga anläggning i Härnösand, men har anpassats till mindre ytor i inomhusmiljö.

“Det innebär många fördelar att odla på detta vis, behovet av transporter elimineras helt, vattenförbrukningen blir väldigt låg och dessutom får butikerna längre hållbarhet på produkterna vilket i förlängningen minskar matsvinnet”, förklarar Mattias Gemborg.

Systemet övervakas och styrs av Agtiras egenutvecklade mjukvara, kallad PICS.

“Tack vare mjukvaran kan vi optimera output och vi kan prognosticera skördar och optimera planering. Framtidens odling styrs av artificiell intelligens. Vi har en unik kompetens när det gäller inomhusodling av gurka och kan leverera ett färdigt system med minimal miljöpåverkan – och med stor driftsäkerhet. Vi är de första på marknaden som har ett helhetskoncept, där vi erbjuder anläggning, mjukvara och support för gurkodling inomhus”, säger Mattias Gemborg.

Agtira har tidigare fått en beställning från ICA Maxi i Östersund som gäller en Agtira Complete-anläggning på 1 200 kvadratmeter. Detta blir en av världens största och första som i denna omfattning samproducerar grönsaker och lax i urban miljö. Det uppskattade ordervärdet för Agtira är cirka 38 miljoner kronor under 15 år. Den anläggningen beräknas vara klar efter sommaren 2022.

Det tredje systemet är Agtira Greens (som nu alltså planeras för ICA Maxi Haninge).

Under våren 2022 kommer Agtiras allra första kommersiella system för härodlade grönsaker att invigas. Det är ICA Maxi i Birsta utanför Sundsvall som beställt Agtiras InStore-system och som snart kommer att kunna förse sina kunder med stora mängder gurka och andra grönsaker som odlas på plats, utan några transporter.

För mer information, vänligen kontakta:

Mattias Gemborg, VD
Telefon: 0702 654400, e-post: mattias.gemborg@agtira.com

Åke Persson, ICA-handlare ICA Maxi Skellefteå

Telefon: 0910-438901, e-post: ake.persson@maxi.ica.se