2022-05-10

Agtira och Greenfood har tecknat ramavtal för etablering av ett stort antal stadsodlingar de kommande tre åren

agtira-greenfood2

Nu är det klart att green tech-företagen Agtira AB och Greenfood Fresh Produce Int’l AB kommer att dra i gång en gemensam storsatsning på urban farming. Satsningen innebär att man siktar på att etablera grönsaksodlingar på minst ett tiotal platser i Sverige de närmaste tre åren.

De producerade grönsakerna kommer att säljas under det gemensamma varumärket ”City Greens”.

”Jag är fantastiskt glad över att vi fått det här ramavtalet på plats! Det här är det största och viktigaste avtalet som Agtira tecknat sedan vi startade. Det här innebär att vi kommer att kunna expandera stort de kommande åren”, säger Mattias Gemborg, vd på Agtira.

Sedan Agtira och Greenfood i mars presenterade sin avsiktsförklaring har parterna arbetat intensivt för att formulera mer i detalj hur samarbetet ska gå till, praktiskt, ekonomiskt och juridiskt.

På tisdagsmorgonen undertecknades det skarpa ramavtalet, som innebär att man nu omedelbart kan dra i gång arbetet för att etablera Agtiras system med Urban Farming på ett stort antal platser i Sverige, främst i storstäderna. Planerna är mycket ambitiösa: Ramavtalet i sig är inte tvingande, men syftar till att minst tio odlingsanläggningar ska byggas och sättas i drift bara inom de närmaste tre åren på strategiskt utvalda platser.

Målsättningen är att dessa system ska generera en omsättning om 50–100 miljoner kronor årligen.

Allt som produceras i dessa växthus kommer att marknadsföras och säljas till kunder inom livsmedelsbranschen av Greenfood. Greenfood-koncernen är en av norra Europas ledande aktörer inom hälsosam mat. Företaget har bland annat nått stora framgångar med food tech-bolaget Picadeli, som etablerats på åtta europeiska marknader.

Nytt är att alla produkter kommer att säljas och marknadsföras under det gemensamma varumärket ”City Greens”, som nyligen blivit registrerat. Det handlar i första hand om vertikalodlade gurkor, men i planerna ingår även att odla ett antal andra grönsaker och bär, baserat på vad som är affärsmässigt och praktiskt möjligt.

Genom Greenfoods nationella distributionsnät och partners med butikskedjor, enskilda butiker samt restauranger över hela landet öppnas nu plötsligt en helt ny marknad för Agtira.

”Tillväxtpotentialen för oss är enorm. Agtiras marknad kommer att öka kraftigt genom det här avtalet, samtidigt som det verkligen är win-win för både Agtira och Greenfood”, säger Mattias Gemborg.

Han konstaterar att de båda green tech-företagen har många gemensamma nämnare, inte minst den hållbara inställningen, som genomsyrar hela verksamheten.

”Den här teknologin är en del av framtiden. Satsningar på digitalisering och ny teknik är avgörande för Greenfoods konkurrenskraft och för att skapa en ännu mer hållbar verksamhet. Genom vertikal odling, kortare transportsträckor och klimatsmart teknik kan vi tillsammans med Agtira erbjuda kunderna goda produkter som producerats på detta hållbara vis”, säger Ted Stenshed, vd för affärsområdet Greenfood Fresh Produce. 

Samtidigt understryker Mattias Gemborg att för Agtira innebär inte detta samarbete att ambitionerna att etablera Agtira i anslutning till olika livsmedelsbutiker ute i Sverige läggs på is.

”Det arbetet fortsätter med full kraft. Intresset för våra odlingssystem är fortsatt mycket stort och vi har många diskussioner på gång med olika handlare”, berättar han.

Så sent som den 28 april invigdes Agtiras första odlingssystem i en butik, hos ICA Maxi Sundsvall, där man erbjuder kunderna örter, sallad och färska gurkor som vertikalodlas inne i butiken.

Fördelarna med Agtiras vertikalodlingar är många; allt sker på små ytor som inte tar värdefull jordbruksmark i anspråk, transporterna minimeras, vattenförbrukningen minskar med 95% och det sker inga utsläpp till naturen. En annan viktig fördel är att svinnet minskar kraftigt, eftersom skörden och volymerna planeras genom artificiell intelligens, AI, och de nyskördade grönsakerna når konsumenterna så snabbt efter skörden.

På köpet bidrar denna urban farming till att den svenska självförsörjningsgraden ökar, även det en positiv effekt, som blivit mycket uppmärksammad i samband med den senaste tidens globala oroligheter.

För mer information, vänliga kontakta:

Mattias Gemborg, VD
Telefon: 0702 65 44 00, e-post: mattias.gemborg@agtira.com

Ted Stenshed, VD Greenfood Fresh Produce
Telefon: 070-653 17 05, e-post: ted.stenshed@greenfood.se