2022-04-28

Agtira lanserar sitt nya örtskåp - Agtira Herbs

Agtira-herbs-news1

På torsdag invigs food tech-företaget Agtiras allra första odlingssystem hos ICA Maxi Birsta, Sundsvall, där tonvis av gurkor och tusentals örter kommer att vertikalodlas inne i butiken. Samtidigt lanserar Agtira sitt nya örtskåp, Agtira Herbs, där stora mängder kryddor kommer att odlas.

Örtskåpet, som är utvecklat av Agtira, kommer att erbjudas butiker, hotell och restauranger över hela landet, där ICA Maxi Birsta är först ut.

Totalt kommer tre örtskåp att placeras i Maxi-butiken där man på bara 4,5 kvadratmeter kommer att producera upp till 25 000 krukor med olika kryddor, örter och sallad per år.

Att kalla det skåp är egentligen en grov förenkling; det är i princip ett mycket avancerat miniväxthus, som Agtira har utvecklat och som nu är moget att lansera på marknaden.
Med hjälp av Agtiras AI-baserade mjukvara samt olika sensorer styrs ljus, värme och luftfuktighet för att optimera tillväxten av örterna i skåpet.

Örtskåpen kommer att skötas av Agtira, som också ansvarar för odlingen av den vertikalodlade gurkan tills den lär klar för leverans till butiken i samma byggnad. Direkt efter skörd kommer allt att finnas till försäljning hos Maxi-butikens kunder.

”Det känns väldigt bra att vi nu kan ta ett ytterligare mot ’Farming as a Service’, där vi ansvarar för att stormarknaden hela tiden kan sälja färska och fräscha produkter”, säger Mattias Gemborg, vd på Agtira i Härnösand.

Agtira Herbs kommer att erbjudas i olika storlekar, beroende på behov och takhöjd.

Med tanke på att man utvecklat örtskåpen för odling inomhus på en mycket liten yta och där mycket sker automatiskt, så räknar Mattias Gemborg med att örtskåpen kan komma att bli företagets storsäljare, både i Sverige och utlandet.

”Vi hoppas att våra örtskåp ska bli ett insteg för många andra livsmedelshandlare, som även inser värdet med våra system för att odla grönsaker i nära anslutning till stormarknader”, tillägger han.

”Utöver livsmedelshandlarna kommer vi att erbjuda örtskåpet till stora hotell och restauranger. Det här kan bli en riktig storsäljare, både i Sverige och utlandet, marknaden är enormt stor”, säger Mattias Gemborg.