17 november, 2022

Kents ICA-butik odlar snart lax och gurka i ett och samma system

Kent Kristoffersson, handlare på ICA Maxi Östersund, är sedan länge mycket engagerad i frågor som gäller hållbarhet. Han fattar ständigt beslut som syftar till att minska butikens avtryck på miljön.

Nu är han på väg mot något som verkligen kommer att sticka ut:

Snart är hans butik den första i världen med en egen anläggning som odlar både lax och vertikalodlar gurka och tomater i ett och samma slutna system!

Sedan en tid tillbaka har alla kunder på Arenavägen i Östersund kunnat se hur ett stort växthusbygge tar form på parkeringsplatsen. Det är Agtiras system Complete, som snart kommer att göra ICA Maxi-butiken historisk.

Att bygget över huvud taget kom till beror på Kent Kristofferssons genuina miljöengagemang. Han har sedan länge strävat efter att hans butik ska vara så miljösmart som möjligt. Det är därför som man installerar solceller och som de stora reklambladen nu enbart finns i digital form.

”Bara det sparade 7 000 träd”, konstaterar Kent.

Han har också sett till att hans butik använder grön el, enbart el från vind, sol och vattenkraft.

Kent Kristoffersson, handlare ICA Maxi Östersund

Kent tände direkt på att odla intill butiken

Med samma målsättning har Kent försökt att ständigt öka andelen lokalproducerade livsmedel i sin butik. Och därför har han också funderat på om det inte finns några alternativ till att frakta grönsaker hundratals mil till affären i Östersund. Det kan väl inte vara bra för någon, allra minst miljön.

Så hörde han talas om Agtiras akvaponiska odlingssystem, där växthus byggs i eller intill butiken. Eftersom han hade köpt grönsaker från Peckas Naturodling och dessutom kände till Agtiras VD, Mattias Gemborg, som jobbat med ICA-butiken i Åre, så var det naturligt att starta en diskussion.

”Jag tände på idén direkt! Jag var inte bara ute efter lokalodlad sallad och örter, som många andra har. En anläggning med gurka, tomater och lax kändes helt rätt! Tänk bara ett växthus som gör butiken helt självförsörjande på gurka!”

Sagt och gjort!

Kent tog kontakt med ICA Fastigheter – och med kommunen, länsstyrelsen i Jämtland och ännu fler instanser och berättade om planerna på att etablera ett Agtira-system som närmaste granne till ICA-butiken. Där, mitt i Jämtland, ville han odla grönsaker och kryddor året om. Ja, även lax i samma system. 

”Alla har varit enormt positiva”

”De har alla varit enormt positiva. Alla tycker att den här satsningen är fantastiskt bra, så jag har fått ett väldigt bra bemötande genom hela byggprocessen. Ingen har krånglat, de har tvärtom sagt ”säg bara till vad vi kan hjälpa till med!”

Kent är glatt överraskad – och tacksam för hjälpen.

Sen bygget kom i gång har han fått väldigt många positiva kommentarer. Och många frågor.

”Alla är ju väldigt nyfikna. Många tycker det låter för bra för att vara sant. Kan man verkligen odla här, även mitt i vintern?”

Kent ser fram emot att snart få visa att det verkligen fungerar.

Agtira Complete byggs på parkeringen vid ICA Maxi Östersund

Agtira ansvarar för allt

Efter invigningen i vinter är det meningen att Agtiras växthus ska leverera 85 ton gurka, 8–10 ton lax, 12 ton tomater och 40 000 krukor sallad och kryddor varje år.

Agtira ansvarar för allt, både bygget och att det sen ständigt levereras färska grönsaker, örter och fisk till butiken. Kent har å sin sida förbundit sig att köpa allt som produceras.

Han har redan börjat fantisera om annat som skulle kunna odlas i växthuset:

”Det hade ju varit väldigt spännande om vi kunde sälja färska jordgubbar till nyår…”

Agtira Complete

Ett viktigt steg mot ett mer hållbart samhälle

För Kent, som varit chef för ICA Maxi Östersund sedan 2009, är detta ett mycket viktigt steg mot ett mer hållbart samhälle.

”Det är inte bara jag som värnar om miljön, hela ledningsgruppen och hela min personal brinner för hållbarhet. De kommer ständigt med nya förslag på hur vi kan minska miljöbelastningen. Vi gör det inte för att synas eller för marknadsföringens skull, vi vill verkligen bidra”

”Jag tycker att jag bor på världens bästa plats på jorden. Jag vill gärna hjälpa till och skapa förutsättningar för fler att flytta hit.”

Det gör Kent både genom att skapa fler arbetstillfällen – och genom att minska klimatavtrycket.