14 september, 2023

”Vi förändrar livsmedelsförsörjningen i grunden”

Erik Jonuks är ny vd för Agtira – här berättar företagsledaren från Gurkstaden mer om sina drivkrafter och mål i det nya uppdraget.

Vad var det som lockade dig att ta jobbet som vd på Agtira?

– Agtira har gått igenom en spännande transformation och hittat en position i värdekedjan som känns helt rätt i tiden. Det finns ett tydligt varför, och man har fått till affärsmodellen på ett sätt som kommersiellt är väldigt bra. Det finns kunder som är beredda att betala för Agtiras tjänster och produkter.

Vad skulle du säga utmärker Agtira som svenskt foodtechbolag?

– Det finns en fin ursprungstanke kring hållbar livsmedelsproduktion, men Agtira har också på kort tid lyckats hitta en affärsmodell som potentiellt kan ge bra lönsamhet. Och det utan att tumma för mycket på ursprungstanken.

Vilka blir dina första prioriteringar som VD?

– Att ta tempen på organisationen, lära känna nyckelpersonerna och på sikt att få alla att dra åt samma håll. Vi har fantastiskt många kompetenta människor, men utspridda på produktions- och kundanläggningar i olika delar av landet. Det är viktigt att vi har ett gemensamt varför, och en vision om vart vi är på väg någonstans. En annan viktig del är att positionera Agtiras varumärke ännu tydligare, vad är vi för typ av spelare?

– I slutändan är det kunden som är lokomotivet i Agtira, och därför är det också viktigt för mig att träffa kunderna, erbjuda kontakt hela vägen genom organisationen och finnas på plats vid viktiga milstolpar.

Vilka mål vill du sätta upp för Agtira på längre sikt?

– Agtira har en fantastisk möjlighet att påverka inte bara livsmedelskvalitet och hållbarhet, utan även livsmedelssäkerhet. Det finns en stark trend i världen där långa leveranskedjor ifrågasätts. Vi har kompetensen och potentialen att, tillsammans med Sveriges stora livsmedelsaktörer, förändra livsmedelsförsörjningen i grunden genom härodlade matvaror.  Idag importerar Sverige 51 procent av all gurka, ett tydligt mål för Agtira är att göra landet helt självförsörjande på gurka. Och vi gör det tillsammans med våra kunder, säger han.

Som VD var du med och introducerade ditt senaste bolag på Nasdaq First North. Vad har du för lärdomar med dig från den resan?

– Den stora uppsidan för techbolag som Agtira är att börsen ger tillgång till mer kapital, och mycket större synlighet. Det regulatoriska ansvaret är stort, det går inte att skarva i vissa lägen, utan man blir tvungen att skapa bra rutiner. De senaste åren har det varit extremt tufft för techbolag som inte nått lönsamhet och som behöver skaffa kapital. Men return on investment är potentiellt väldigt stort för de som investerar tidigt. 

Förutom bakgrunden som företagsledare är du också utbildad agronom. Varför har du detta intresse för sådant som växer?

– Livsmedel och sättet vi producerar dem på är alltid, alltid relevant. Vi har en tendens att ta det för givet, att det finns en oändlig mängd att ta av, men så är det inte. Om man tittar på Agtiras internationella branschkollegor så är det ofta just livsmedelssäkerheten som ligger bakom större, tidiga investeringar. Det känns meningsfullt att leda ett företag som bidrar till att transformera livsmedelsproduktionen till något bättre.

­– Agtira, precis som mitt tidigare bolag, står för ett teknikskifte som kan jämföras med när jordbruket gick från oxar och hästar till att använda traktorer. Vi förändrar en bransch, och det kommer i förlängningen påverka hela samhället.

Några sista ord?

– Det Agtira gör är fundamentalt viktigt, och det är viktigt för precis alla. Om man som investerare både vill tjäna pengar och göra något gott för framtidens generationer så bör man titta noga på Agtira. Här finns möjlighet att både göra skillnad och skapa god avkastning, avslutar Erik Jonuks.

OM ERIK JONUKS

Bor: I Västerås, ”Gurkstaden”

Ålder: 51 år

Familj: Stor! Fyra hemmaboende, barn två utflyttade, fru Maja.

Intressen: Passionerad jägare tillsammans med jakthunden Lilo.

Övrigt: Tidigare VD i börsnoterade agtech-bolaget Ekobot som utvecklat och säljer självkörande jordbruksrobotar utrustade med AI anpassade för grönsaksodling utomhus.

Har drivit egna bolag i flera branscher. Arbetat med innovationer och utvecklingsbolag i olika roller större delen av karriären. Nyfiken, prestigelös, orädd och framåtsträvande.